Bugün daha çok sosyal sorumluluk kapsamında bir yazı yazmak istedim çünkü birey olarak kendi hayatlarımıza ve dertlerimize odaklanmak dışında yaşadığımız şehir, ülke ve dünya içinde birşeyler yapmalıyız ki geleceğe ve çocuklarımıza güzel bir ülke bırakalım! Haliyle ilk eğitimim de çevre mühendisliği olduğundan çevreye son derece saygılıyımdır ve yanlış yapanları da uyarmaya çalışırım. Biz ne yapabiliriz ki demeyin, bireyler olarak aslında bir araya geldiğimizde büyük gücümüz oluyor, şimdi gelin bakalım bizlerin ufak eforları ile neleri iyileştirebiliriz?
- Plastik poşet ve her türlü plastik kullanımı! Biliyorsunuz plastik poşetler doğada uzun süre kalıyorlar, yok olmuyorlar, olsalar bile çevrede savrulup duruyorlar, eskiler hatırlarlar fileler vardı alışveriş için kullanılan, böyle filelerle ya da evde bile yapacağınız bez poşetlerle alışverişe gitmeye ve marketlerden naylon poşet almamaya ne dersiniz? Sanırım yakında bir yasa gelecek ve alışverişte plastik poşetler yasaklanacak umuyorum uygulanır ve takip edilir…
- Su kullanımı: doğal kaynakları hiç tükenmeyecek gibi kullanıyoruz, evet doğa kendini yenileme ve temizleme yeteneğine sahip ama bir yere kadar. Artan nüfus ve bilinçsiz yaklaşımlarla bize nefes veren doğayı yok ediyoruz. O zaman önce su kaynaklarını korumak diyelim, bulaşık yıkarken veya el yıkarken suyu akarak bırakmayalım. Annemin uyguladığı bir yöntem yeşillik yıkadığı kaptaki suyu çiçeklere veya balkon yıkamaya kullanmasıdır. Belki sizinde aklınızda kalır ve uygulamak istersiniz. Ayrıca küçük boy su şişeleri, tek kere kullanılıp atılan bardaklar gibi her tür plastik tüketiminden mümkün olduğunca kaçınalım derim?
- Yerlere çöp atmak! Gerçekten kimsenin bunu yapabileceğini ve çevresini kirletebileceğini düşünemiyorum ama etraf çöp dolu olduğuna göre birileri yapıyor olmalı! Ben bunun da dinimizdeki temiz olun kapsamında olduğunu düşünüyorum evini temiz tutup, kapısının önünden apartmanının önüne kadar alanı ya da sokakları önemsemeyen insanları anlayamıyorum. O yüzden lütfen yapanları uyarın ve bunu yapmakta bir sıkıntı görmeyin, iyi insan olmanın şartlarından biri olarak görüyorum bu durumu.
- Yağlar ve geri dönüşüm: Lavabodan döktüğünüz yağlar ne yazık ki kanalizasyon sistemine karışıyor ve sudan yağı uzaklaştırmak zor olduğu için su arıtım işini son derece zorlaştırıyor. Kızartma yağlarını ve atık yağları 5 Lt ve üzerinde belediyelerin çevre bölümleri gelip topluyor, hiç yapamazsanız azıcık yağ çıkıyor ne yapayım diyorsanız da en azından diğer çöplerin arasına dökün ama suya dökmeyin. Ayrıca metal, plastik kaplar, kağıt çöp değildir bunları benim çevremize son derece iyilik yapan insanlar olduğunu düşündüğüm atık toplayan kişiler toplayarak firmalara ya da geri dönüşüm alanlarına ulaştırıyor. Şişe ve cam atıklarını ayırmak, plastikleri farklı bir poşetle atmak size birşey kaybettirmez ama onu toplayan kişilerin o atıkları yemek çöplerinin arasından çıkarmayı kolaylaştırır. Lütfen geri dönüşebilecek şeyleri atarken bir daha düşünün ve ayrı bir poşete koyuverin…
- Komşularınıza ve çevrenize iyi davranın, selam verin ve onların da haklarını koruyun ve saygı gösterin. Sadece kendimizi düşünerek iyi bir insan da olamayız iyi bir toplumda yaratamayız. Bizim özümüzde çok güzel şeyler yatıyor Türk insanı olarak, yardımlaşma, saygı, merhamet, bu kapsamda gürültü yaparken komşularınızı düşünün, onlara yardım edin, hiç yapamazsanız bir Allah’ın selamını verin. Selamlaşmak, güler yüz, insanların arkasından kötü konuşmamak hem enerjide, hem dinimizde hem de iyi insan olma listemizde var. O yüzden çevrenizi sevin ki onlarda size iyi enerji ile dönsün. Evren yapacağınız iyilikler ve yardımlar için şimdiden size teşekkür ediyor. Sevgiyle…